משמורת משותפת – הורות משותפת

משמורת משותפת היא חלוקת  זמניי השהייה של הקטין באופן שווה בבית של כל אחד מהוריו לאחר הפרדה. משמורת משותפת הפכה לנפוצה מאוד בשנים האחרונות בשל מודעות ומעורבות מוגברת של האבות בנטילת חלק משמעותי בגידול הקטינים, מיותר לציין כי היא משרתת מאוד את טובת הקטינים, ובתי המשפט מאמצים בחום בקשות כנות למשמורת משותפת, ויפסקו כך.   

כאשר אב לוקח את ילדיו פעמים באמצע השבוע, גם במידה והם כוללים לינה ושישי שבת לסירוגין, מדובר בזמני שהות ולא במשמורת משותפת.

מהי אחריות הורית משותפת?

כאשר שני ההורים מעורבים באופן אקטיבי בגידול ילדיהם המשותפים ונוכחים בחיי ילדיהם באופן פעיל, חולקים במטלות הגידול באופן שווה, הם מגלים אחריות הורית משותפת. ע"מ לקיים משמורת משותפת, נדרשים ההורים לנהל מערכת יחסים ותקשורת תקינה חרף היותם גרושים.

הורים המקיימים משמורת משותפת נדרשים לגור קרוב האחד לשני גם כאשר הקטינים אינם עצמאים ובמיוחד לאחד שהקטינים הופכים לעצמאיים. החשיבות לאותה סביבת מגורים היא ששני הורים יוכלו לבלות כמה שיותר זמן עם הקטינים ולא "לבלות" את הזמן בנסיעה ארוכה בפקקים מבית לבית, הדבר מקנה לקטין סביבה יציבה ובטוחה לה הוא זקוק . בנוסף חשוב לשמור ולטפח את קשרים חברתיים של הקטין מבלי שהדבר יצריך ממי שבוחר שלא לגור בסביבת בית הספר של הקטין התארגנות הסעות והחזרות. כאשר הקטין גדל והופך עצמאי והוריו גרים בסמיכות האחד לשני, יכול הקטין בסיום יום לימודים ללכת ישירות לבית ההורה אצלו הוא אמור לשהות ולהתנהג בבית כבביתו ולא כאורח. בסופו של דבר הילד גדל בתחושה שיש לו שני בתים שווים והוא אינו מכנה בית רק של אחד ההורים כ"בית".  

איך מחלקים את זמני השהייה בזמן משמורת משותפת?

בחלוקת זמני שהות במשמורת משותפת אין טבלה נוקשה. ההתאמה מבוצעת עפ"י אורח חיי ההורים. הקו המנחה הוא יצירת איזון וחלוקה שתתאים לסדר יומם של ההורים ותשרת את טובת הקטין. בכל מקרה תמיד ניתן למצוא את הנוסחה שתעבוד כאשר החגים וחופשות החגים מתחלקים בין ההורים בצורה שווה.

המזונות במשמורת משותפת

משמורת משותפת משפיעה באופן ישיר על גובה דמי המזונות, כאשר המשמעות היא כמובן הפחתה מהתשלום אותו יצטרך לשלם האב. ההפחתה נובעת מכך שהקטין שוהה זמן זהה בתי הבתים ולכן עול הגידול וההוצאות מתחלקים בצורה שווה בין הצדדים.  עד היום ישנם פסקי דין המפחיתים 25% ואף 50% משיעור גובה המזונות לאב. פסקי דין אלו בוחנים גם את גובה השתכרות הצדדים ולא ימהרו להפחית כאשר ישנו פעם בין הכנסות הצדדים על אף המשמורת המשותפת.

עד היום לא היתה הלכה לעניין שיעור סכום המזונות שיש להפחית מהאב במשמורת משותפת אולם, המגמה בהחלט הולכת לכיוון של הפחתה משמעותית בסכום המזונות.

ביום 19/07/2017 הוציא בית המשפט העליון פסק דין תקדימי בעניין תשלום מזונות במשמורת משותפת בע"מ 919/15 ו- בע"מ 1709/15

בפסק דין זה, בית המשפט העליון קבע כי ילדים מגיל 6 עד 15 ש' אשר הוריהם מקיימים משמורת משותפת, וכאשר השתכרות ההורים כמעט זהה, הצדדים לא ישלמו מזונות אך כמובן ימשיכו לחלוק שווה בכל ההוצאות הנלוות של הילדים כגון: תשלומי בית ספר, טיולים, הוצאות רפואיות חריגות וכד'.

לאור העובדה כי פסק הדין הוא תקדימי, עדין לא נבחן הוא בבית המשפט לענייני משפחה.

אין זה סוד כי פעמים רבות אב יאבק על משמורת משותפת מתוך רצון להפחית את סכום דמי המזונות, כאשר אין לו כוונה כנה לקיים את המשמורת המשותפת. סוד גלוי הוא כי פעמים רבות קיים מאבק לעניין המשמורת על מנת למנוע הפחתה בסכום המזונות , לדעתי זוהי תפיסה שגויה לחלוטין שכן אין היא משרתת את טובת הקטין כלל וככלל וכאשר ניתן סכום המזונות המשולם להורה המשמורן לעיתים רבות הוא נמוך משמעותית מהנטל של גידול הקטין לבד.  

אין ספק שגם השינויים שחלו בנו כחברה מצאו עם השנים ביטוי בפסיקות יצירתיות של בית המשפט, ע"מ שיתאימו להלך הרוח המעודכן. במהלך השנים קמו שופטים אמיצים ומצאו דרך יצירתית לפרש את החוק הקיים בצורה שוויונית יותר. היו מקרים בהם מתקיימת משמורת משותפת ולכן הופחת לאב תשלום דמי המזונות ב- 75% אפילו עד פטור מוחלט, וזה עוד טרם ניתן פסק הדין התקדימי של בית המשפט העליון.  

 

צור קשר

או השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם

    סגירת תפריט
    נגישות