כאשר איש ואישה מתחתנים והבעל חותם על כתובה, מתחייב הבעל לדאוג לאישה ולספק לה אוכל, ביגוד וקורת גג. כאשר בעל מפסיק לזון את אשתו ניתן להגיש נגדו תביעה לתשלום מזונות אישה. מדובר בסכום חודשי אשר ישולם לידי האישה ע"מ לקיים אותה עפ"י רמת החיים אליה היא מורגלת. הסכום הנפסק לטובת האישה הוא עפ"י רמת החיים שחיה האישה במשך תקופת הנישואין עם בעלה. ככל שרמת החיים בה חיה האישה היתה גבוה יותר, כך יפסקו לטובתה סכומים גבוהים ביותר.
חובת הבעל לשלם מזונות לאישה
כאמור לעיל, חובת הבעל לתשלום מזונות אישה נובעת מכוח הכתובה. חובת התשלום נובעת מחיי הנישואין ולא מהגירושין, ותשלום מזונות האישה יינתן עד אשר הצדדים מתגרשים או כאשר מוכיח הבעל כי יש לו עילת גירושין מהאישה ולכן לא מגיע לה מזונות אישה.
מזונות אישה ישולמו לאישה שאינה עובדת ואינה משתכרת או כאשר היא עובדת אולם משכורתה אינה מספיקה כדי לקיים את עצמה ברמת החיים אליה הורגלה כשחיה לצד בעלה, על פי העיקרון של עולה עמו ואינה יורדת.
על פי ההלכה חובת הבעל לפרנס את האישה והוא אינו יכול לומר לאישה לצאת לעבוד במיוחד אם במשך כל תקופת הנישואין של הצדדים האישה מעולם לא עבדה. במידה והאישה כן עובדת יכול הבעל לומר לה צאי מעשה ידייך במזונותייך, כאשר המשמעות היא כי האישה יכולה לקחת את משכורתה לעצמה לפרנסתה בלבד ובכך פוטרת את הבעל מתשלום מזונות אישה.
הגשת תביעה למזונות
תביעה למזונות אישה יכול שתוגש הן בבית המשפט לענייני משפחה והן בבית הדין הרבני. הבחירה היכן להגיש את התביעה תלויה בנסיבות הספציפיות של התיק. בניגוד לדעה הרווחת כי תמיד נכון לאישה לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ולא לבית הדין הרבני, יש צורך אמיתי לבחון את נסיבות התיק על מנת להכריע באיזה היכל להתדיין. תביעה למזונות אישה ניתן להגיש יחד עם תביעה למזונות ילדים ואין צורך להפריד את התביעות אלא אם בחרתם לפצל את ההתדיינות בשתי סוגיות אלו.
תביעה למזונות אישה ניתן להגיש בכל עת שבה הבעל מפסיק לפרנס את האישה ללא צורך בהמתנה לתביעת גירושין. תביעה למזונות אישה הינה זכות שהאישה יכולה להפסיד במסגרת הליך גירושין.
לצורך ניהול תביעת מזונות אישה, עבור האישה ועבור הגבר, נדרשת חשיבה משפטית אסטרטגית ונכונה בניהול התביעה כדי שלא לגרום להפסד למזונות האישה או לתשלום מזונות גבוה לבעל ועיכוב הגט.